25-03-11

De Golden Star Award Pin

Vrijwilligers in het zonnetje gezet

Verbroedering Malle reikt Golden Pins uit

donderdag 24 maart 2011, 06u00

Auteur: Konnie Schreus

 

De vrijwilligers krijgen als bedankje een Golden Pin

MALLE - Het Verbroederingscomité van Malle reikt op donderdag 24 maart om 20 uur in het gemeentehuis Golden Pins uit aan de vrijwilligers van het Golden Bridge Project. Ook Europarlementsleden Kathleen Van Brempt en Frieda Brepoels zijn van de partij.


Het waren die vrijwilligers die zorgden voor het welslagen van dit prestigieuze project, waarmee ze op 17 november 2010 een Golden Star Award kregen van de Europese Commissie. Het project was het jaar daarvoor opgestart om de 50-jarige verjaardag van de verbroedering tussen Malle en het Franse Saint-Savin te vieren. Het project bestond uit vijf pijlers: fotografie, beeldende kunst, muziek, milieu en erfgoed.

Uitgebreid programma
Samen met de Malse partnergemeenten Hartley Wintney (Groot-Brittanië), Saint-Savin (Frankrijk), Heusenstamm (Duitsland) en Zakrzówek (Polen) werd een uitgebreid programma opgesteld waarin zowat alle aspecten van intergemeentelijk verbroederen aan bod kwamen. Het verbroederingscomité diende dit programma in bij de Europese Gemeenschap en ontving niet enkel een subsidie van 140.000,00 EUR, maar daar bovenop ook nog een Golden Star Award. Hiervan worden er per jaar maar acht toegekend in heel Europa.

Vrijwilligers in het zonnetje
Het Golden Bridge Project was zo succesrijk dankzij de inzet van een legertje vrijwilligers dat alles in goede banen leidde. Daarom wil het verbroederingscomité nu deze Mallenaren een aandenken geven. Replica’s van de Golden Star Award werden verwerkt in een ‘Golden Pin’ en worden door het schepencollege overhandigd.

Toekomstmuziek
De einddatum van het Golden Bridge project is ondertussen al bereikt, maar de organisatoren rusten nog niet op hun lauweren. De Europese verbroederingshymne die Malle samen met de partnergemeenten componeerde, wordt eind augustus uitgevoerd door een groot orkest in Heusenstamm (Duitsland) ter gelegenheid van 800 jaar Stadsrechten Heusenstamm. Ondertussen onderhandelt het verbroederingscomité ook verder om nog dit jaar de hymne te spelen voor het Europees Parlement.

Op 5 april 2011 houdt de Intergemeentelijke Verbroedering een Projectvoorstelling voor Europe Direct in Antwerpen. Op 11 april 2011 zijn ze te gast in Keulen voor de Internationale dag van de Verbroedering tussen Duitse en Belgische gemeenten. Ook hier wordt het Golden Bridge project als voorbeeld naar voor geschoven.

De foto- en kunsttentoonstelling, waaraan niet minder dan 400 mensen uit de verschillende zustersteden deelnamen, loopt nu in Heusenstamm (Duitsland) en zal vanaf juni in Saint-Savin (Frankrijk) plaatsvinden.

Blauwe stoppenton is een begrip
Het nieuw opgerichte kurkatelier Monnikenheide in Zoersel draait op volle toeren. Dit atelier kwam tot stand voor de ‘kurkenstop’-actie van het Golden Bridge project. De aanvoer van kurken stoppen is zo groot dat de mensen van Monnikenheide nog meer kameraden moeten inschakelen om alles te verwerken. Weldra malen zij de 1 miljoenste kurk. Igean, Oxfam, en nog andere organisaties zijn aan boord gekomen en ook zij zamelen vanaf nu de kurken in. De blauwe stoppenton waarin de kurken verzameld worden, begint in heel de provincie Antwerpen een begrip te worden.

Succesvolle initiatieven
De eerste druk van Twin en Twan, kinderboekjes met kleine verhalen of legendes uit de verbroederingsgemeenten van Malle, is zo goed als uitverkocht. Er is vraag naar uitbreiding naar de andere Europese landen toe en een tweede druk wordt overwogen.
Voeg daar nog aan toe de Twinning confituur, de tapisserie die in de vijf landen gemaakt is, de modetentoonstelling, de onovertroffen wielertocht van Saint-Savin naar Malle en nog zo veel andere initiatieven die in het raam van de project zijn verwezenlijkt.

 

 

08:54 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.