28-11-12

Mosquito : WO II In Westmalle. (Malle) Deel 1.

 

Getuigenis van Louis Verhoeven.  In de Paaltjesdreef is op een avond een Mosquito gevallen.  Ik heb de vlieger zelf niet gezien maar toen ik er later kwam kon je de afgebroken toppen van de bomen nog zien en je zag ook waar de vlieger op de grond tussen de bomen is terecht gekomen. "

We zijn op onderzoek getrokken en hebben de volgende feiten teruggevonden : 

 

 

Mosquito crash in Westmalle.  25 Augustus 1942  Luitenant Tommy Broom en luitenant E.A. Costello-Brown.

 

De nieuwe De Havilland Mosquito,  was uitstekend gebouwd om met snelle raids bommen af te werpen in vijandelijk gebied.  Door zijn hoge snelheid en goede wendbaarheid was hij uitstekend geschikt om de Duitse jagers te ontwijken.  Zij deden hun raids op lage hoogte maar dat bracht dan ook weer andere gevaren met zich mee.  Op 25 augustus 1942 vertrokken drie Mosquito’s van het 105 Squadron . Hier volgt het verslag van Luitenant Tommy Broom.

“ We stegen op in Horsham Saint Faith om 7.30 uur in de avond. We vlogen in formatie tot boven  Dutch Island (Zeeland) naar de monding van de Schelde.  Hier gingen we ieder onze eigen weg en we zetten onze koers alleen verder. We waren nog niet ver voorbij de kust en de eilanden toen we, door het zeer laag vliegen de toppen van de bomen scheerden. Enkele minuten later, toen we een klein bos overvlogen doemde er voor onze neus een electriciteitspaal op. We probeerden uit volle macht nog op te trekken maar de we raakten  met de motor aan stuurboord deze paal. De motor en de propeller vielen onmiddellijk uit  Bovendien waren onze controle instrumenten zodanig beschadigd, dat ze niet meer werkten.

We waren 80 voet hoog en we konden niets doen. We vlogen nog tegen een snelheid van 250 miles per uur (400 km per uur) en we konden alleen nog wachten totdat we de grond zouden raken.  Ik zei tegen mijn piloot : Well dit is het dan.

Scan0001.jpg

08:14 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.