15-01-13

Het verzet Fidelio en haar werking.

De mensen van het verzet werden ingezet in die zaken waar zij goed in waren.  Zo was er de inlichtingendienst : zij noteerden troepenverplaatsingen, installaties, luchtafweer, verdedigingswerken enz.  Dit ging heel ver en zoals minister Pierlot zegde : België was een glazen huis voor de geallieerden.

Een andere tak deed voornamelijk sabotagewerken., verhinderen van verkeer door het uitgooien van kraaiepoten, doorknippen van telefoondraden, saboteren van treinen en treinsporen enz.

Nog een andere activiteit was  : Actie voeren tegen de collaborateurs.  Er werden zwarte lijsten opgesteld van duitse gezinden, activisten enz.  Werd er een gevaarlijke nazi in een bepaalde omgeving gesignaleerd dan werd alarm geslagen en opgeroepen tot voorzichtigheid.

Dit was een zeer subjectief gegeven en het sluit niet uit dat er onderlinge vetes werden uitgevochten.

De vierde activiteit was het in veiligheid brengen van gestrande piloten.  Zij kregen verzorging, eten en kleren en werden dan overgedragen aan de gekende ontsnappingslijnen.

Hulp aan de Joden was geen gemakkelijke opdracht, levensgevaarlijk bovendien, maar werd toch gedaan, door het verstrekken van voedsel.

Tot in 1942 bleef de witte Brigade gespaard van verraad en aanhoudingen.  In 1943 kwam daar grote verandering in.!

10:58 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.