21-03-13

De Borsalino's in Malle

 

NIEUWSBRIEF 43 Borsalino’s

Bridges in Time (ons nieuw project)

 

18 maart 2013

http://verbroederingmalle.skynetblogs.be/

 

Vrijdag 10 mei 2013 is er een voorstelling van een zang-kleinkunst gebeuren in het Cultuurcentrum te Westmalle zaal A van de Borsalino’s.  Deze groep heeft een voorstelling uitgewerkt onder de titel van “Gaan jullie ons nu Doodschieten ? “ en behandelt ook getuigenissen van de tweede Wereldoorlog. Zij brengen dit afgewisseld met muziek en het is de moeite waard om dat te komen beluisteren.  Er is een namiddagvoorstelling en een avondvoorstelling en deze voorstelling wordt je gratis aangeboden door de Verbroedering.  Niet te missen ! De namiddagvoorstelling vangt aan om 14.00 uur en de avondvoorstelling vangt aan om 20.00 uur.

 

We doen een beroep op iedereen om nog mensen te vinden die speciale of gewone verhalen hebben over de oorlog.  Hoe hebben zij het beleefd, hoe hebben zij als kind de oorlog ervaren, wat hebben hun ouders tegen hen verteld ?, zijn er nog foto’s ergens op de zolder, zijn er nog notities ergens achtergebleven ?  Beste vrienden het zijn de laatste getuigen en om dit stuk erfgoed niet verloren te laten gaan doen we een beroep op jullie allemaal. Alvast van harte bedankt.

 

Aangezien de plaatsen toch min of meer beperkt zijn vraag ik je om alvast te reserveren indien mogelijk met vermelding namiddag of avondvoorstelling. .

 

Wie zijn nu de Borsalino’s en wat is hun voorstelling ?

 

'Borsalino' nieuwe Vlaamse groep

Borsalino: de hoed met stijl, met melancholie ook. Is de deuk te diep, dan oogt hij weer vrolijk. Draai je hem om, dan dwarrelen de noten eruit en lokken ze je naar de sofa in de muziekclub, de charme van het theater, de schwung van het festival. Kortom: basic swing, vierstemmig, poëtisch en frivool, laat harten popelen - Borsalino neemt de hoed af voor de liefhebber van songs met inhoud.

!

De groepsleden

- Roland Bergeys
zijn toneel werd o.a. gespeeld op het Europees Theaterfestival, in het MUHKA, en de Zoo in Antwerpen, hij won de Hendrik Prijs-prijs voor korte verhalen in '96, interviewde meer dan duizend kunstenaars in Radio Minerva's Foyer, richtte de groep Uitgelezen Gezelschap op (Nekka-selectie '03, Labadouxfestival '04, laureaat Stadsklank Antwerpen '04), en is bezieler van de groep Berline (www.bloggen.be/berline). Ook bij Borsalino schrijft hij vele nummers, hij zingt, speelt gitaar en mondharmonica.

- Guido Van Camp
Studeerde af als acteur bij Studio Herman Teirlinck. Studeerde ook sax sinds zijn negen jaar, werkte samen aan demo?s van de nog onbekende Hans De Booy en volgde gitaarles bij Wannes Van de Velde. Speelde bij onder ander de Internationale Nieuwe Scène in binnen- en buitenland (tot in Rusland toe). Bij Borsalino staat hij voor beklijvende nummers met spitse teksten, hij zingt met een diep, persoonlijk timbre, en boeit vanaf de eerste noten met zijn zwoele, dan weer splijtende sound op sax.

- Marc Cossaer
Was de drijvende kracht achter de popgroep Demos en speelde in een ver verleden samen met Roland in het Folktrio. Beiden vinden mekaar hier terug in een geheel waar pop, blues en ballades mekaar raken. Marc schrijft muziek, speelt gitaar en verovert de toeschouwer met zijn warme, dragende stem.

- Leentje De Coninck
Speelt hier net als in Berline gretig bongo?s, djembé, derbouka, belletjes en cajon.

- Jean-Marie Impens
Of de fotograaf die zich als klanktechnicus ontpopte en die zorgt voor de perfecte mix van klank tijdens elke voorstelling.


 

Over 'Gaan jullie ons nu doodschieten?'


Gwen Vanderreyd (Fameus vzw) na de opvoering in de Arenberg voor vzw Samen voor Allen op 11/02/13:
Ik heb ervan genoten en zag de mensen rondom mij dat ook doen. Een voor velen heel herkenbare voorstelling!

Renilde Thys, auteur (Write History):  Wij vonden het optreden in de Arenberg zeer mooi! Maar wij niet alleen, hoor! We citeren maar enkele commentaren: 'Getalenteerde musici, aangrijpende teksten, mooie stemmen, aangepast beeldmateriaal, en het zijn waarachtig nog goede acteurs ook!'

Charlotte Blessenaar: Het was een geweldig mooie voorstelling!


François Sneijkers in de bib van Lede op 29/11/11: Als zoon van een gevangene in Breendonk, had ik vragen over wat mij te wachten stond. Jullie hebben mij enorm verrast, de wijze waarop Borsalino verhalen vertelde van mensen tijdens de oorlog aangevuld met liedjes uit die tijd, was schitterend! Jullie wisten de zaal terug te flitsen naar 'de tijd van toen' en het was geslaagd!

Hilde Nagels (DC De Meerminne Mortsel)  na het optreden op 28/11/10: Onze bewoners hebben veel plezier beleefd aan de herkenbare verhalen en anekdotes. De volgende dag hebben we genoten van hun eigen oorlogsverhalen, doorspekt met humor, maar ook met de nodige emoties, zoals ze de voorstelling hebben beleefd. De mooie beelden waren excellent.  Alle lof naar zangers en muzikanten, met een pluim voor de saxofonist. "De oorlog is voorbij" was een waardige afsluiter.

Ann Goyvaerts (cultuurfunctionaris)  in Hove op 11/11/10: Schitterend! Da's het minste wat we kunnen zeggen van de voorstelling die we met wapenstilstand hebben aangeboden aan onze inwoners.  Wat was het fijn bij de toeschouwers tekenen van herkenning van personen, feiten of plaatsen te zien of mee 'bewegen' op de prachtig gekozen en gebrachte muziek!

Jeannine Doheyn (secretaris VVVG De Panne)  in Zaal De Boare op 18/6/10: Een ongewone maar prachtige voorstelling!  

Marc Verlinden (Heemkundige kring Ten Boome)  in deTuin van de dekenij op 13/6/10: In één woord samen te vatten als "meesterlijk". Je moet het maar doen: een van historisch groot belang boek schrijven en er dat nog verwerken in een optreden dat emotioneel raakt. De soms pakkende dan weer grappige teksten in combinatie met zang en muziek is zonder enige weerga! Borsalino brengt dit meesterwerk met liefde en overtuiging!

Theo Roosen  in Kaleidoskoop: Roland, je hebt ons werkelijk overdonderd! Jullie optreden was geweldig. De liedjes waren prachtig. Soms swingend, soms vertederend en ontroerend.

Pieter Serrien (historicus, auteur van Tranen over Mortsel): Jullie optreden in Kaleidoscoop was de moeite waard.Muziek maakt samen met humor vertellen ook leuk. Er was aansluiting met het publiek en een warm gevoel van herkenning.

Sabine Denissen (verantwoordelijke Departement Cultuur van de provincie Antwerpen): Een prachtige voorstelling in Kaleidoscoop. We hebben er fantastisch van genoten

 

 

Staf Verhoeven, voorzitter Intergemeentelijk Verbroederingscomité.

s.verhoeven@skynet.be

0477 69 78 76

 

Raymonde Vanden Broeck, secretaris

raymonde.vandenb@gmail.com

0494 93 43 39

 

10:53 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-13

Jongeren uit Hartley Wintney op bezoek.

Vrijdag 5 april komen een delegatie met 18 jongeren (tussen 10 en 14 jaar) en 5 volwassenen op bezoek bij ons in Malle.  Zij komen uit onze partnergemeente Hartley Wintney en willen contact leggen met de jongeren uit ons dorp.  Zij verblijven in de jeugdherberg het Gagelhof in Zoersel.

Zaterdagmorgen hebben we een Brussels programma voorzien.  We gaan met de trein naar Brussel en verkennen met het het Atomium en het militair museum.  We picknikken onderweg ergens waar het mogelijk is.  's avonds is het echt feest voor hen : frites met stoofvlees in de kantine van de pompiers van Oostmalle.  Dat gaat smaken.

Zondag is het jeugddag met de KLJ van Malle.  Zij gaan samen op stap en een speelnamiddag houden.  Na de speelnamiddag op algemene aanvraag echt Belgische friten aan een fritkot.  Naar het schijnt zijn de Engelsen al aan het oefenen om het woordje fritkot goed te kunnen uitspreken.

Maandagmorgen vertrekken ze terug , bezoeken Brugge en keren dan terug naar huis.

Staf Verhoeven

15:13 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-13

BRIDGES IN TIME.

Dat is 'm ! Dat is 'm ! Deze legendarische woorden van de Grote voetbalverslaggever Rik De Saedeleer zouden we best kunnen toepassen op de titel voor ons nieuw project.  Inderdaat Bridges in Time dat is 'm.  Deze titel dekt de volledige lading van het project en na een zeer positief onderhoud in Brussel zijn we er steeds meer van overtuigd dat we een goede kans hebben om met dit project de steun te krijgen van de Europese Commissie.  Nu begint het vele werk maar pas :

het project moet volledig uitgeschreven worden.

medewerkers, partners moeten op de hoogte gebracht worden (sommigen overtuigd)

er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden

de Events moeten opgesteld worden

Afin het is nog bang afwachten tot september vooraleer we weten of we de goedkeuring krijgen.

Ondertussen wordt er al flink gewerkt aan het invullen van het project.

Terug naar de dagelijkse werking : op 5-6-7 april ontvangen we een groep jongeren uit Hartley Wintney.  Zij zullen jongeren van hieruit ontmoeten en met hen de zondagnamiddag doorbrengen om te zien hoe jeugdbewegingen hier werken.  Zaterdag brengen we een bezoek aan Brussel, de Europese hoofdstad.

Zij verblijven in de jeugdherberg Gagelhof te Zoersel.

10 mei : optreden van de Borsalino's in het Cultureel Centrum te Westmalle : Inkom gratis. We beginnen om 20.00 uur 's avonds en de namiddagvoorstelling loopt vanaf 14.00 uur.  Een unieke kans.

inlichtingen : Staf Verhoeven 0477697876

09:51 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |