03-12-12

Mosquito Crash in Westmalle 1942 deel 3 : Op de vlucht.

Het verhaal gaat verder, nog steeds volgens Luitenant Tommy Broom.

Toen ik bij bewustzijn kwam gingen mijn eerste gedachten naar de piloot.  Ik vond hem, nog steeds in het toestel maar ook bewusteloos.  Ik heb geprobeerd hem tot bij bewustzijn te brengen en na enige tijd opende hij zijn ogen en kwam hij bij.  Toen heb ik hem uit het vliegtuig getrokken en zijn we een eindje verder onder de bomen gaan zitten.  Hij was wonderbaarlijk ook niet ernstig gewond. Dan zijn we op pad getrokken en weggewandeld.

En hier onstaat er een grote leegte.  Tommy verteld dat hij dan via de ontsnappingsroute Komeet terug kunnen keren is naar Engeland.

Maar wij moeten ons enkele vragen stellen : Hoe zijn deze twee piloten in contact gekomen met deze ontsnappingslijn ?  Want deze route loopt dwars door België, dwars door Frankrijk en dan nog eens dwars door Spanje om dan via Gibraltar naar Engeland over te steken.  Deze route was zeer succesvol en later meer daarover.

Belangrijk voor ons is uit te vinden : hoe zijn deze twee Engelsen uit de bossen in Westmalle weggeraakt. ?

Meer nog, volgens de getuigenis van Louis Verhoeven en dat werd bevestigd door Karel de Prins was het wrak van het toestel opgeruimd voordat de Duitsers erbij waren.  Nu een mosquito is een houten vliegtuig, dat kan je behoorlijk snel opruimen, maar een Rolls Royce motor van 100-200  kilogram is toch al iets anders om op te ruimen en te verbergen.  Dus indien iemand ons een hint kan geven : graag.

s.verhoeven@skynet.be

 

16:50 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-11-12

Mosquito Crash in Westmalle 1942 deel 2

" Well this is it" : Met deze woorden nam navigator Tommy Broom afscheid van piloot Costello-Brown, juist voordat de Mosquito te pletter zou slaan tegen de bomen van de Paaltjesdreef te Westmalle. Zijn relaas gaat verder :

Het was een raar gevoel, maar we waren allebei heel kalm en een zalige rust daalde over ons heen.  Merkwaardig want we keken de dood recht in de ogen.  We verloren snel hoogte en de bomen voor ons kwamen onheilspellend dichterbij.  Het was een halve minuut geleden sinds we de electriciteitspaal geraakt hadden.  Juis vooraleer we de grond raakten deed ik mijn veiligheidsharnas los.  Vraag me niet waarom, het gebeurde instinctmatig.  Toen werd alles zwart voor mijn ogen, geen fysische pijn, alleen duisternis en ik voelde mijzelf weggeslingerd.  Ik rolde en tolde over de grond als een voetbal.  Ik moet voor een tijdje bewusteloos geweest zijn. ((They had crashed in Paaltjesdreef Wood at Westmalle in the Belgian hamlet of Blauwhoeve).

Wanneer ik wakker werd was ik bedolven onder takjes, blaadjes, grond en stukjes van het vliegtuig.  Het stonk naar benzine.  Ik was verbaasd dat ik geen kwetsuren had, op enkele schrammetjes na.  Ik moet uit het vliegtuig geworpen zijn en ik lag juist voor de neus van de cockpit op de grond.  Het is wonderbaarlijk dat het vliegtuig juist met de neus tussen twee bomen geland is.  Het is niet in brand gevlogen en de bommen zijn niet ontploft.  Hoeveel geluk kan een mens hebben ?

09:04 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-12

Mosquito : WO II In Westmalle. (Malle) Deel 1.

 

Getuigenis van Louis Verhoeven.  In de Paaltjesdreef is op een avond een Mosquito gevallen.  Ik heb de vlieger zelf niet gezien maar toen ik er later kwam kon je de afgebroken toppen van de bomen nog zien en je zag ook waar de vlieger op de grond tussen de bomen is terecht gekomen. "

We zijn op onderzoek getrokken en hebben de volgende feiten teruggevonden : 

 

 

Mosquito crash in Westmalle.  25 Augustus 1942  Luitenant Tommy Broom en luitenant E.A. Costello-Brown.

 

De nieuwe De Havilland Mosquito,  was uitstekend gebouwd om met snelle raids bommen af te werpen in vijandelijk gebied.  Door zijn hoge snelheid en goede wendbaarheid was hij uitstekend geschikt om de Duitse jagers te ontwijken.  Zij deden hun raids op lage hoogte maar dat bracht dan ook weer andere gevaren met zich mee.  Op 25 augustus 1942 vertrokken drie Mosquito’s van het 105 Squadron . Hier volgt het verslag van Luitenant Tommy Broom.

“ We stegen op in Horsham Saint Faith om 7.30 uur in de avond. We vlogen in formatie tot boven  Dutch Island (Zeeland) naar de monding van de Schelde.  Hier gingen we ieder onze eigen weg en we zetten onze koers alleen verder. We waren nog niet ver voorbij de kust en de eilanden toen we, door het zeer laag vliegen de toppen van de bomen scheerden. Enkele minuten later, toen we een klein bos overvlogen doemde er voor onze neus een electriciteitspaal op. We probeerden uit volle macht nog op te trekken maar de we raakten  met de motor aan stuurboord deze paal. De motor en de propeller vielen onmiddellijk uit  Bovendien waren onze controle instrumenten zodanig beschadigd, dat ze niet meer werkten.

We waren 80 voet hoog en we konden niets doen. We vlogen nog tegen een snelheid van 250 miles per uur (400 km per uur) en we konden alleen nog wachten totdat we de grond zouden raken.  Ik zei tegen mijn piloot : Well dit is het dan.

Scan0001.jpg

08:14 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-12

Tweede Wereldoorlog in Malle.

De eerste interviews zijn ondertussen afgelopen.  De laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog vertellen ronduit over hun belevenissen tijdens deze donkere periode 1940-1945.  Het is niet de bedoeling om hier al alles op te zetten maar indien je interesse gewekt is, indien je nog foto's hebt of indien je ons hoe dan ook kan helpen gelieve met mij contact op te nemen : s.verhoeven@skynet.be

De eerste getuigenis, enkele uittreksels :

" het was 10 mei.  Zoals alle dagen van de week gingen we vandaag ook naar de wei om de koeien te melken.  Samen met mijn moeder ging ik naar de wei.  We woonden een beetje afgelegen tussen Oostmalle en Sint-Lenaarts op het Galgenvoort.  We moesten een eindje stappen van de boerderij naar de wei.  We hadden al ons melkgerief bij.  Het was vrijdag en zondag zou het Sinksen zijn.  Maar plotseling hoorden we enorm veel lawaai en enkele ogenblikken later hoorden we ontploffingen.  Duitse vliegers kwameen met heel veel overgevlogen en bombardeerden de brug over het kanaal in Sint Lenaarts.  We liepen naar huis en toen hoorden we op de radio dat de Duitsers ons land waren binnen gevallen en dat het oorlog was."

"Twee dagen later moetesn alle jonge mannen vanaf 16 tot 35 zich melden en naar Frankrijk proberen te vluchten. Ik was 1 maand te jong en kon met mijn oudere broer niet mee.  Maar hij is niet ver geweest.  Het was op de verzamelpunten, ik denk dat hij naar Eeklo moest, een ongelooflijk verwarde boel en chaos zodat eigenlijk niemand nog wist hoe alles in mekaar stak.  Mijn oudere broer was dan ook enkele dagen later al terug thuis."

11:40 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-11-12

WO II : Een nieuw groot project over de Tweede Wereldoorlog.

De kogel is door de kerk.  Dat heeft nog niks met de Tweede Wereldoorlog te maken, maar we gaan ervoor : Het nieuwe grote Project van de Verbroedering krijgt vorm.

Niet minder dan 30 mensen hebben zich gemeld om hun verhaal te doen van hun belevenissen tijdens deze periode.  Dat is heel merkwaardig want het zijn allemaal fikse tachtigers en negentigers.  Ook onze partnergemeenten gaan meewerken zodat het een lijvig document kan worden.  We zijn nog op zoek naar een goede titel en natuurlijk nog altijd naar mensen die willen meewerken.

Alvast een voorbeeld van hoe het zou kunnen.

kunstwerk 001.jpgnormandie 121.jpg

16:30 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-10-12

Sint Niklaasmarkt Heusenstamm

8-9 december Sint Niklaasmarkt Heusenstamm.  We vertrekken als gewoonlijk op zaterdag om 7.00 uur in de morgen en zijn zondagnacht om 24.00 uur weer thuis.  Trappist, kaas, en chocoladen worden door al de vrijwilligers op de markt verkocht.  En zoals altijd gaat een flink gedeelte van de opbrengst naar een goed doel.  Dit jaar werden onder meer : Congo Benefit, De projecten in Zuid-Amerika van de zusjes Van Neste en Pinkeltje gesponsord met een bedrag van ieder 500 Euro.

 

Snel inschrijven is de boodschap want ons contingent is beperkt tot 40 deelnemers.

09:31 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-09-12

Niewsbrief 41

11 september 2012

http://verbroederingmalle.skynetblogs.be/

 

Beste vrienden,

 

 

De zomer loopt op zijn einde en we hebben toch een schitterende maand augustus vol zonneschijn gehad.  Terwijl de lokale politiekers en in-spe politiekers zich opmaken voor de verkiezingen zijn wij ons aan het voorbereiden op de komende jaren.  En er staat weer heel wat op het programma.

 

Een overzicht :

 

Volgende week  vrijdag : Oude Pastorie 21 september 20.00 uur: toespraak van Professor Burssens over ons huidig Europa.  Nadien natuurlijk even bijbabbelen met een trappisje of trippelke.  Tegelijkertijd kan je in de Oude Pastorie de werken bewonderen van enkele van onze kunstenaars : Dirk Nuyts, Gusta Mees en Linda Van Mieghem en uit Heusenstamm :  Brigitte Fischer en Wolfgang Franz.  Bovendien stellen Pinkeltje, Congo Benefit en de gezusters Vanneste hun charitatieve werken voor. Daarom zijn tijdens onze opendeurdagen zaterdag 22 en zondag 23 september de deuren van de Oude Pastorij geopend vanaf 13.00 uur tot 18.00 uur.  Inkom is natuurlijk gratis.  Zoals reeds vermeld ontvangen de drie groepen ieder een cheque van 500 Euro van de Verbroedering. (opbrengst van onze Kerstmarkt)

 

Begin december 2012 : natuurlijk de traditionele kerstmarkt, maar daar verneem je later alles over.

 

Zo maken we moeiteloos de overstap naar 2013.  Het grote koortreffen dat in Saint-Savin zou doorgaan begin mei moet helaas afgezegd worden omdat de Europese Instellingen geen goedkeuring aan dit project gegeven hebben.

 

Maar er zijn een aantal vragen binnen uit Hartley Wintney :

Een groep jongeren zou onze jeugd willen bezoeken in het voorjaar om kennis te maken met de werking van de jeugdverenigingen alhier.

De Morris Men, een dansgroep, heeft gevraagd om een bezoekje te brengen tijdens de Gordel in augustus.

Een fietsgroep zal dan begin september onze gemeente aandoen met een 40-tal Engelse fietsers.

En eveneens begin december zal het wandelweekeinde doorgaan in Heusenstamm.

 

Neem nog de normale Village Fair, Triathlon en jazz picnic erbij en de agenda is goed gevuld.

 

“Het kan altijd beter” dachten wij, want we gaan onvermoeibaar door met een volgend groot project:                                 WO II.  Hoe hebben de gewone mensen de Tweede Wereldoorlog beleefd ?  Wij willen in al onze partnergemeenten de laatste getuigen ondervragen en hun belevenissen optekenen. Dit moet uitmonden in een boek. De oproep om getuigen was verrassend succesvol en niet minder dan 10 mensen hebben zich reeds gemeld: daar beginnen we dan onmiddellijk mee.

De rest van het project wordt verder uitgewerkt en de tijdspanne is 2013-2015 (het einde valt samen met 70 jaar einde van WO II)  Voor al diegenen die interesse hebben om hieraan mee te werken: contacteer onderstaande personen. Verdere details volgen ongetwijfeld.

 

Nog niet gedaan: in het kurkatelier zijn we aardig op weg om de tweemiljoenste kurk uit Malle af te leveren.  Doe nog eens een efforke naar de eindejaarsfeesten toe en verzamel je kurken!

 

Staf Verhoeven, voorzitter Intergemeentelijk Verbroederingscomité.

s.verhoeven@skynet.be

0477 69 78 76

 

Raymonde Vanden Broeck, secretaris

raymonde.vandenb@gmail.com

0494 93 43 39

 

22:53 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |