09-06-11

50 jaar Verbroederen Saint-Savin/Malle

2-3-4 en 5 juni 2011 vierden we in Saint Savin het feest van onze 50 jarige Verbroedering.  We waren met een 40 tal Mallenaren reeds vroeg op weg om tijdelijk daar te zijn.  Maar zelfs op donderdag 2 juni waren er files in Parijs zodat we pas tegen zeven uur s'avonds bij onze Franse vrienden waren.   Geen nood, we zijn zeer goed opgevangen in de gastfamilies en voor de 12 verbroederaars, die de eerste keer meegingen was het een aangename kennismaking met de mensen van daar.  Na een verkwikkende nachtrust kon het programma van vrijdags beginnen.  Onder een stralende zon bracht de autobus ons tot in Oradour-sur-Glan.  Dit dorpje werd in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest en alle inwoners werden vermoord.  Een echt voorbeeld van de totale waanzin van een oorlog.  De Fransen zijn erin geslaagd om hier een zeer sereen en prachtig oorlogsherdenkingsmonument van te maken.  Nog een beetje onder de indruk van dit bezoek was de picknick aan de oevers van de Glane een welgekome afwisseling.  Hier droomden we dan weer van Déjeuner sur l'herbe en dit bracht ons in de goede stemming om in de namiddag een bezoek te brengen aan een fabriesksverkoopswinkel van het zo bekende porcelein van Limoges.  Hier werden de ogen uit de kop gekeken en de tijd vloog voorbij.  Terug naar Saint-savin, even opfrissen, de verplichte speeches aanhoren, aktes officieel ondertekenen, geschenkjes uitwisselen, een typisch Franse BBQ en nog typischer Franse koren en harmonies die het beste van zichzelf gaven.  Dit was nog maar de eerste dag.  Wat zou morgen ons brengen ?

 

09:37 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-05-11

Nieuwsbrief 37

NIEUWSBRIEF 37

 

15 mei  2011

Beste Vrienden,

 

Op donderdagavond 17 maart hebben wij in het Gemeentehuis de Golden Star Award pins uitgereikt aan een groot aantal verdienstelijke medewerkers die hebben bijgedragen aan het succes van het Golden Bridge Project.   Nog steeds worden we op allerhande congressen gevraagd om dit project toe te lichten en om andere verbroederingscomités op weg te zetten om ook projecten in te dienen.  Zo waren we onder andere te gast op 5 April in Antwerpen bij Europe Direct en op 7 april opnieuw in Antwerpen voor een toelichting van VVSG. (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.) Op 11 april  waren we dan in Keulen (zie onze blog http://verbroederingmalle.skynetblogs.be).

 

Tijdens het weekeinde van 2-3-4 en 5 juni zijn we met 50 Mallenaren te gast in Saint-Savin.  Een weekje later zijn we dan met 25 in Hartley Wintney.

 

In juli (21-22-23 en 24 ) ontvangen we wandelaars uit de verschillende partnergemeenten.  Als je wil meewandelen, gastfamilie wil zijn of gewoon een handje helpen bij de organisatie : laat iets weten. (Staf Verhoeven) en in augustus is een kleine afvaardiging gevraagd voor de viering van 800 jaar Stadsfeesten in Heusenstamm.

 

Op 3 en 4 september hebben we een uitnodiging voor 25 personen om in Hartley Wintney deel te nemen aan de jaarlijkse Jazz picknick.  Als je interesse hiervoor hebt : geef je naam even door en we noteren dit.  (Staf Verhoeven, s.verhoeven@skynet.be of gsm 0477697876).  Snel erbij zijn is noodzaak : plaatsen zijn beperkt.

 

Ondertussen zijn de koren en de Koninklijke Harmonie St.-Laurentius de hymne “Europa, Europa” aan het instuderen en we werken momenteel hard achter de schermen om een optreden te verzorgen voor het Europees Parlement in Brussel.

 

Laatste activiteit van het jaar wordt ongetwijfeld : de jaarlijkse Kerstmarkt in Heusenstamm.

 

En zo zie je maar dat een jaar voorbij zal vliegen en er weer heel wat activiteiten gepland zijn.

 

Ondertussen werken we ook reeds aan de voorbereiding van de Europese jumelageplanning voor de jaren 2014-2021.  Wij zijn gevraagd om onze ervaringen mee te delen.

 

 

 

Staf Verhoeven, voorzitter Intergemeentelijk Verbroederingscomité.

s.verhoeven@skynet.be

0477697876

 

12:30 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-11

Keulen : Dag van de Partners in Duitsland.

 

Persmededeling

 

 

 

 

Malle op de Duits-Belgische partnerstedendag

 

Malle  heeft aan de 2e Duits-Belgische partnerstedendag op 11 april in Keulen deelgenomen. Het hoofdthema “jeugd” werd in lezingen en in werkgroepen vanuit verschillende invalshoeken benaderd: Welke rol kan een politiek beleid voor de jeugd binnen partnerrelaties tussen steden spelen? Wat kan de jeugd voor het beleid betekenen? Welke financiële steun kan men van de EU daarvoor krijgen en welke rol is voor de nieuwe media binnen de samenwerking tussen steden weggelegd?

 

In het historiche “Belgische huis” in Keulen, zetel van het Belgische consulaat, zijn 170 deelnemers verschenen. Zij zijn op de uitnodiging van de Duitse ambassade in Brussel en van het Belgische generaalconsulaat in Keulen, die het evenement samen organiseren, ingegaan. De partnerstedendag geeft de vertegenwoordigers van de ongeveer 135 partnerrelaties tussen Duitsland en België de gelegenheid gegeven voor een doelgerichte ervaringsuitwisseling. De partnerstedendag wordt om de 2 jaar georganiseerd.

 

Malle onderhoudt sind 1991 parnterrelaties met de Duitse stad Heusenstamm.

 

De deelnemers werden op de bijeenkomst van dit jaar door de beide ambassadeurs, Prof. Dr. Reinhard Bettzuege en Renier Nijskens, alsook door de burgemeester van Keulen, Jürgen Rotes, en de staatssecretaris van de deelstaatsregering Jan Eumann, begroet. Tijdens de afsluitende receptie speelde, zoals het met het oog op het congresthema ook niet anders zijn mocht, het jeugdorkest van de muziekschool van de stad Keulen.

 

De 2e Duits-Belgische partnerstedendag stond volledig in het licht van het staatsbezoek van de Belgische koning Alber II in Duitsland, die van 29 tot 30 maart plaatsvond. Tegelijkertijd stond hij in het licht van de rechtstreekste samenhang met het 60e jubileum van de diplomatische erkenning van de Bondsrepubliek Duitsland door het Koninkrijk België, die de eerste staat was, die toen de Bondsrepbuliek erkend heeft. De partnerrelaties tussen de steden hebben sindsdien veel tot de enge relaties bijgedragen, die Duitsland met België verbinden.

 

Congresprogramma en officiële groepsfoto in de bijlage.

 

Meer informatie:

Adonia Moscovici, 0032475948289, ku-1-di@brue.auswaertiges-amt.de

 

 

Text

 

19:16 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-11

De Golden Star Award Pin

De Golden Star Award Pin is uitgereikt aan de vrijwilligers en de Golden Star Award heeft zijn definitieve plaats gekregen in de Raadzaal van het Gemeentehuis.

Zie album Golden Star Award Pin.

 

09:43 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-11

De Golden Star Award Pin

Vrijwilligers in het zonnetje gezet

Verbroedering Malle reikt Golden Pins uit

donderdag 24 maart 2011, 06u00

Auteur: Konnie Schreus

 

De vrijwilligers krijgen als bedankje een Golden Pin

MALLE - Het Verbroederingscomité van Malle reikt op donderdag 24 maart om 20 uur in het gemeentehuis Golden Pins uit aan de vrijwilligers van het Golden Bridge Project. Ook Europarlementsleden Kathleen Van Brempt en Frieda Brepoels zijn van de partij.


Het waren die vrijwilligers die zorgden voor het welslagen van dit prestigieuze project, waarmee ze op 17 november 2010 een Golden Star Award kregen van de Europese Commissie. Het project was het jaar daarvoor opgestart om de 50-jarige verjaardag van de verbroedering tussen Malle en het Franse Saint-Savin te vieren. Het project bestond uit vijf pijlers: fotografie, beeldende kunst, muziek, milieu en erfgoed.

Uitgebreid programma
Samen met de Malse partnergemeenten Hartley Wintney (Groot-Brittanië), Saint-Savin (Frankrijk), Heusenstamm (Duitsland) en Zakrzówek (Polen) werd een uitgebreid programma opgesteld waarin zowat alle aspecten van intergemeentelijk verbroederen aan bod kwamen. Het verbroederingscomité diende dit programma in bij de Europese Gemeenschap en ontving niet enkel een subsidie van 140.000,00 EUR, maar daar bovenop ook nog een Golden Star Award. Hiervan worden er per jaar maar acht toegekend in heel Europa.

Vrijwilligers in het zonnetje
Het Golden Bridge Project was zo succesrijk dankzij de inzet van een legertje vrijwilligers dat alles in goede banen leidde. Daarom wil het verbroederingscomité nu deze Mallenaren een aandenken geven. Replica’s van de Golden Star Award werden verwerkt in een ‘Golden Pin’ en worden door het schepencollege overhandigd.

Toekomstmuziek
De einddatum van het Golden Bridge project is ondertussen al bereikt, maar de organisatoren rusten nog niet op hun lauweren. De Europese verbroederingshymne die Malle samen met de partnergemeenten componeerde, wordt eind augustus uitgevoerd door een groot orkest in Heusenstamm (Duitsland) ter gelegenheid van 800 jaar Stadsrechten Heusenstamm. Ondertussen onderhandelt het verbroederingscomité ook verder om nog dit jaar de hymne te spelen voor het Europees Parlement.

Op 5 april 2011 houdt de Intergemeentelijke Verbroedering een Projectvoorstelling voor Europe Direct in Antwerpen. Op 11 april 2011 zijn ze te gast in Keulen voor de Internationale dag van de Verbroedering tussen Duitse en Belgische gemeenten. Ook hier wordt het Golden Bridge project als voorbeeld naar voor geschoven.

De foto- en kunsttentoonstelling, waaraan niet minder dan 400 mensen uit de verschillende zustersteden deelnamen, loopt nu in Heusenstamm (Duitsland) en zal vanaf juni in Saint-Savin (Frankrijk) plaatsvinden.

Blauwe stoppenton is een begrip
Het nieuw opgerichte kurkatelier Monnikenheide in Zoersel draait op volle toeren. Dit atelier kwam tot stand voor de ‘kurkenstop’-actie van het Golden Bridge project. De aanvoer van kurken stoppen is zo groot dat de mensen van Monnikenheide nog meer kameraden moeten inschakelen om alles te verwerken. Weldra malen zij de 1 miljoenste kurk. Igean, Oxfam, en nog andere organisaties zijn aan boord gekomen en ook zij zamelen vanaf nu de kurken in. De blauwe stoppenton waarin de kurken verzameld worden, begint in heel de provincie Antwerpen een begrip te worden.

Succesvolle initiatieven
De eerste druk van Twin en Twan, kinderboekjes met kleine verhalen of legendes uit de verbroederingsgemeenten van Malle, is zo goed als uitverkocht. Er is vraag naar uitbreiding naar de andere Europese landen toe en een tweede druk wordt overwogen.
Voeg daar nog aan toe de Twinning confituur, de tapisserie die in de vijf landen gemaakt is, de modetentoonstelling, de onovertroffen wielertocht van Saint-Savin naar Malle en nog zo veel andere initiatieven die in het raam van de project zijn verwezenlijkt.

 

 

08:54 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-03-11

Golden Star Award Pin

 

 

 

MALLE – In aanwezigheid van Europarlementsleden Kathleen Van Brempt en Frieda

Brepoels overhandigt het Verbroederingscomité van Malle op donderdag 24 maart

2011 Golden Pins aan de vrijwilligers die een bijzondere taak verrichten tijdens het

Golden Bridge Project. Ze doen dit in het gemeentehuis van Malle vanaf 20.00 uur.

Op 17 november 2010 ontving de Intergemeentelijke Verbroedering van Malle een Golden

Star Award van de Europese Commissie. Dit was een bekroning van het vele werk dat de

laatste twee jaar gedaan was door een leger van vrijwilligers in het kader van het Golden

Bridge project. Dit project was in 2009 in het leven geroepen om het 50-jarige bestaan van

de verbroedering tussen Malle en het Franse Saint-Savin te vieren en bestond uit vijf

pijlers: fotografie, beeldende kunst, muziek, milieu en erfgoed.

Samen met de Malse partnergemeenten, Hartley Wintney (Groot-Brittanië), Saint-Savin

(Frankrijk), Heusenstamm (Duitsland) en Zakrzówek (Polen) werd een uitgebreid

programma uit de grond gestampt waarin zowat alle mogelijke aspecten van

intergemeentelijk verbroederen aan bod kwamen. Het verbroederingscomité diende dit

programma in bij de Europese Gemeenschap en ontving niet enkel een subsidie van

140.000,00 EUR, maar nadien ook nog een Golden Star Award. Dit is een mooie erkenning

van de Europese Commissie waarvan er per jaar maar 8 binnen gans Europa worden

toegekend.

Het Golden Bridge Project had zo groot niet kunnen worden, dankzij de inzet van ontelbare

vrijwilligers. Daarom wil het Malse verbroederingscomité nu deze hardwerkende

vrijwilligers een aandenken geven. Ze lieten kleine replica’s maken van de Golden Star

Award en verwerken in een ‘Golden Pin’. Op donderdag 24 maart 2011 zullen deze Golden

Pins door het schepencollege overhandigd worden aan de vrijwilligers met een bijzondere

verdienste en dit in aanwezigheid van de Europese parlementsleden, Katleen Van Brempt

en Frieda Brepoels. De overhandiging vindt plaats in het gemeentehuis van Malle.

De einddatum van het Golden Bridge project is ondertussen wel bereikt, maar dat wil niet

zeggen dat het project ook effectief gedaan is. Volgende zaken krijgen nog een vervolg:

 

De Europese verbroederingshymne, die de gemeente Malle samen met haar

partnergemeenten componeerde, begint zijn weerklank te vinden in gans Europa.

Eind augustus zal de hymne uitgevoerd worden door een groot orkest in

Heusenstamm (Duitsland) ter gelegenheid van 800 jaar Stadsrechten

Heusenstamm. Ondertussen onderhandelt het verbroederingscomité ook verder om

nog dit jaar de hymne te spelen voor het Europees Parlement.

 

Op 5 april 2011 houdt de Intergemeentelijke Verbroedering van Malle een

Projectvoorstelling voor Europe Direct in Antwerpen. Op 11 april 2011 zijn ze te

gast in Keulen voor de Internationale dag van de Verbroedering tussen Duitse en

Belgische gemeenten. Ook hier wordt het Golden Bridge project als voorbeeld naar

voor geschoven en wordt de Europese verbroederingshymne uitgevoerd door het

jeugdorkest van het conservatorium van Keulen.

 

De foto- en kunsttentoonstelling, waaraan niet minder dan 400 mensen

deelnamen, loopt nu in Heusenstamm (Duitsland) en zal vanaf juni in Saint-Savin

(Frankrijk) plaatsvinden.

 

 

 

 

 

Het nieuw opgerichte kurkatelier Monnikenheide in Zoersel draait op volle toeren.

Dit atelier kwam tot stand voor de ‘kurkenstop’-actie van het Golden Bridge

project. De aanvoer van kurken stoppen is zo groot dat onze minder valide

vrienden meer kameraden moeten inschakelen om alles te kunnen verwerken.

Weldra malen zij de 1 miljoenste kurk. Igean, Oxfam, en nog andere organisaties

zijn aan boord gekomen en ook zij zamelen vanaf nu de kurken in. De blauwe

stoppenton waarin de kurken verzameld worden, begint in heel de provincie

Antwerpen een begrip te worden.

 

De eerste druk van Twin en Twan, kinderboekjes met kleine verhalen of legendes

uit de verbroederingsgemeenten van Malle, is zo goed als uitverkocht. Er is vraag

naar uitbreiding naar de andere Europese landen toe en de noodzaak van een

tweede druk wordt overwogen.

 

Voeg daar nog aan toe de Twinning confituur, de tapisserie die in de vijf landen

gemaakt is, de modetentoonstelling, de onovertroffen wielertocht van Saint-Savin

naar Malle en de nog zo vele andere initiatieven die in het raam van de project zijn

verwezenlijkt.

Het Golden Bridge Project bewijst nog maar eens dat de Gemeente Malle leeft, dat het een

bron is van inspiratie en dat de vele vrijwilligers in staat zijn om schitterende zaken te

verwezenlijken.

Info: Staf Verhoeven, voorzitter Intergemeentelijk Verbroederingscomité

Malle, 03-311 54 54 of s.verhoeven@skynet.be

 

20:03 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-11

Nieuwsbrief 36

 

NIEUWSBRIEF 36

 

15 februari 2011

Beste Vrienden,

 

 

 

2011 is reeds een flink eind op weg, de winter is zowat vergeten en we kijken reikhalzend uit naar de lente en de komende zomer.  2011 belooft ook een schitterend verbroederingsjaar te worden.

Op 2-3-4 en 5 juni zijn we  in Saint-Savin, alwaar een schitterend programma is uitgewerkt.  Het zal er één groot feest worden.

 

Een weekje later zal een delegatie deelnemen aan de Village Fair in Hartley Wintney en onze Engelse vrienden hebben een project ingediend bij de Europese Commissie.  Indien dit project wordt goedgekeurd zal er begin september nog een activiteit in Hartley Wintney plaatsvinden.

 

Op 11 April vindt in Keulen de Verbroederingstrefdag plaats tussen de Duitse en Belgische steden en Gemeenten die met mekaar verbroederd zijn, en ook daar zijn we uitgenodigd om onze ervaringen mee te delen.  Deze trefdag wordt georganiseerd door  de Duitse organisatie van Stedenbanden.

 

21-22-23 en 24 juli heeft bij ons het Verbroederings wandelweekeinde plaats.  We ontvangen dan van iedere partnergemeente  8 wandelaars en diegenen van ons die willen meewandelen of dit weekeinde willen meedoen : gelieve je aan te melden.

Bovendien zoeken we uiteraard nog gastfamilies voor deze 24 mensen.  We ontvangen niet meer vrienden omdat de groep anders veel te groot wordt om te wandelen.

De wandelaars komen aan op 21 juli.

Vrijdag 22 juli heeft er een wandeling plaats in de Streek van Zandhoven, Viersel en Pulderbos.  ’s Avonds is er een verbroederingskampioenschap paapgooien en een gezellige HerfstzonBBQ.  Op tijd naar bed want de volgende dag staan er weer een kleine 20 kilometers af te wandelen, deze keer Vlimmeren, Beerse, Sint-Jozef Rijkevorsel en Rijkevorsel zelf.  Het wandelweekeinde sluiten we af in goddelijke sferen met een hemels buffet op zaterdagavond.

Zondagmorgen vertrekken de gasten terug naar huis.

 

Dus : indien je wil deelnemen aan het wandelweekeinde : gelieve je op te geven.

Indien je gastfamilie wil zijn : geef het zo snel mogelijk door.

 

Staf Verhoeven, 033115454 of gewoon s.verhoeven@skynet.be

 

 

Staf Verhoeven, voorzitter Intergemeentelijk Verbroederingscomité.

s.verhoeven@skynet.be

tel 03/311.54.54

 

11:29 Gepost door gustaaf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |